Allan Torben-Nielsen (1953) groeit op in Gent (B) uit Deense ouders. Hij studeert psychologie in het begin van de jaren 70. Daar raakt hij gefascineerd door het fenomeen ‘pschologische test’. Geheel volgens de geest van de tijd beschouwt hij ze als ‘waardeloos’. Omdat zijn professoren een dergelijke ongenuanceerde uitspraak (gelukkig) niet accepteren, en hij niet wil inbinden gaat Allan op zoek naar het waarom. Deze zoektocht duurt nog steeds voort. De oorspronkelijke afkeer heeft het veld geruimd voor een kritische blik op ‘de test’ en voor de overtuiging dat zij bijzonder bruikbaar kunnen zijn, en dat zij kunnen bijdragen aan een win/win-situatie voor en de organisatie én de personeelsleden. Dat legt hij graag uit tijdens cursussen, workshops en voordrachten.

Allan heeft bijna zijn hele professionele loopbaan in Nederland doorgebracht. Hij werkt als beroepskeuze-adviseur en als schoolpsycholoog. Later gaat hij zich steeds meer toeleggen op bedrijven en bedrijfsprocessen.

Hij is de eerste om de computer op professionele wijze te introduceren in de beroepskeuzewereld, en überhaupt een van de eerste praktische psychologen die van dit medium gebruik maakt. Hij werkt met expertsystemen toen dat nog nieuw en onbekend terrein was, en deze ervaringen gebruikt hij thans volop bij zijn expertise-based testing.

Als Allan niet achter zijn computer zit is de kans groot dat men hem aantreft in een van de Franse wijnstreken, waar hij zijn tweede passie, die voor wijn, volop kan uitleven.

Allan Torben-Nielsen is auteur van een door Powerteam Publishing uitgegeven boek: Carrièrefasen.