“Ik houd me al ruim 25 jaar bezig met het helpen ontwikkelen van mensen op het gebied van professionele communicatie en klantgericht denken en handelen. Op alle niveaus van de organisatie. En het verveelt me nooit!.

Bij helder en effectief communiceren staan transparantie en congruentie (ofwel echtheid) voorop.

Aangeleerde trucjes werken niet zolang ze los staan van de totale persoon: de plastic grijns van de verkoper roept eerder achterdocht op dan vertrouwen. Het mechanische begrip en geduld van de medewerker klantenservice maakt de klant vaak alleen maar bozer! Effectief communiceren is het resultaat van je persoonlijke instelling en houding t.a.v. andere mensen. Daarom ga ik graag een niveau dieper en dus samen met de deelnemers op zoek naar innerlijke overtuigingen en ingesleten ineffectieve denkwijzen. Oprechte belangstelling voor de ander, de wens om de ander echt te begrijpen is de sleutel tot succes.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je leert door te doen. Dus mijn trainingen zijn bij voorkeur heel praktisch en gebaseerd op de dagelijkse werkpraktijk. Ik daag deelnemers graag uit om te oefenen met situaties die ze zelf als vreselijk moeilijk of onmogelijk kwalificeren. Daarbij worden valkuilen en patronen het snelst zichtbaar.

Bij de zoektocht naar (nieuw) effectief gedrag komt de trainingsgroep al doende ook meer op een lijn en kunnen er onderling afspraken gemaakt worden over de wijze waarop men onderling of met de klant wil communiceren. Deze afspraken worden dan ook gedragen door de mensen zelf.

De leukste trajecten vind ik die waarbij de medewerkers zelf om de training hebben gevraagd. Dan is er veel mogelijk.

De mooiste momenten zijn de leermomenten waarop deelnemers ineens door hebben waar hun blinde vlek zit, als ze een gedragspatroon doorzien en ontdekken waarmee ze zichzelf gevangen houden of beperken. Daar kan ik intens van genieten.”